Herintegratie

De ultieme therapie om met dwang om te gaan bestaat niet. Wat voor de ene werkt, werkt voor de andere minder en omgekeerd. Mijn therapie bestond uit cognitieve gedragstherapie, exposure en kortstondig medicatie. Naast de "officiële" vormen van lotgenotencontact is lotgenotencontact voor mij minstens even belangrijk geweest.

Cognitieve gedragstherapie

Mijn cognitieve gedragstherapie bestond erin om op zoek te gaan naar sterke, ‘echte’ gedachtes waarbij ik vaak mijn gedachtes opschreef. Door ermee aan de slag te gaan met de psycholoog trachtten we het gewicht van de gedachtes te verminderen..

Bijvoorbeeld: Angst = "Ik ben homo." - Hiertegen moest ik een reëel tegenargument bedenken. Bijvoorbeeld ""Het is nooit zo geweest en het voelt zo niet."
Waarop er nieuwe angst opspeelde: "Het lukt niet met vrouwen en die gedachtes zijn sterk." - Waarop ik terug een tegenargument zocht: "Ik heb altijd heel veel voor vrouwen gevoeld. Dit verandert niet zomaar."
Uiteraard komt er nieuwe angst aan te pas. "Wat zijn dan die fysieke gewaarwordingen?" Hiertegen zocht ik opnieuw naar een gedachte. "Ik heb me altijd seksueel aangetrokken gevoeld tot vrouwen."

Zo zocht ik systematisch naar sterke gedachten met de psycholoog.

Bij een andere oefening werden dwanggedachtes uitgedaagd. Ik noteerde een situatie die onplezierige dwanggedachtes had uitgelokt. Hierbij moest ik mijn gevoel uitdrukken in een percentage. Door dieper in te gaan op deze onplezierige dwangsituaties trachtten we de sterkte van die dwanggedachtes te doen afnemen.

Exposure

Bij exposure werd ik rechtstreeks met de dwang geconfronteerd. Ik moest naar foto’s van mannen kijken tot de angst minderde en waarbij ik gebruik maakte van mijn sterke gedachtes uit de cognitieve gedragstherapie. Een zelfde oefening deed ik, toen ik door de straten van een stad wandelde en bewust naar alle mannen ging kijken. Hierbij noteerde ik mijn stress- en angstgehalte, besprak dit met de psycholoog en deed dan dezelfde oefening met de sterke gedachtes bij de hand.

Het probleem met dwang is dat het zich vaak gedraagt zoals een onbekend geluid in een auto. Je kan er lange tijd last van hebben. Als je uiteindelijk naar de garage gaat, is dat geluid plots onverklaarbaar opgelost. Ik had dat ook tijdens de exposure waarbij de dwang tijdens het uitvoeren van de exposure mij plots niets meer deed. Soms ging het ook omgekeerd en waren er momenten dat ik me best goed voelde bij aanvang van de therapie en de dwang werd uitgelokt door de exposureoefeningen.

Exposure is een vrij heftige vorm van behandeling omdat je rechtstreeks met jouw angsten wordt geconfronteerd.

Medicatie

Medicatie is een heel persoonlijk gegeven. Voor mezelf werkt het niet of beter, werkt het averechts. Oorspronkelijk dacht ik dat medicatie mijn redding zou zijn. Dat er een pil bestond die alles zou wegnemen. Dat was behoorlijk fout gedacht. Toen ik met medicatie begon werd mijn dwang erger. Ik had enorm veel last van lichamelijke gewaarwordingen in de vorm van mannen willen aanraken. Die gewaarwordingen werden enorm versterkt door de dwang. Ik herinner me nog heel goed dat ik een koude fles uit de koelkast ging halen en deze op mijn lichaam legde om tot rust tot komen. Daarnaast heeft medicatie de neiging om de natuurlijke seksuele gevoelens te temperen. Ook al had ik op dat moment geen relatie, daar had ik echt geen nood aan.

Lotgenotencontact

Na 1,5 jaar therapie gehad te hebben, voelde ik me beter. Al had ik tegelijkertijd niet het gevoel te staan waar ik wou staan. Uiteindelijk is lotgenotencontact, praten met mensen die hetzelfde doorleven heel belangrijk geweest in mijn herstel. Eerst en vooral was dit voor mij een enorme openbaring. Ik dacht dat ik de enigste was met dergelijk vreemde gedachten en gewaarwordingen. Zoiets kon niemand anders hebben. Ook daar was ik behoorlijk fout.

Door te praten met lotgenoten kreeg ik beter inzicht in mijn eigen denkfouten. Het deed mij beter begrijpen wat er in mij omging. Daarnaast was het heel fijn om er kunnen over te praten zonder de angst dat iemand mij raar zou aankijken of zou denken dat ik homo ben. Het is heel vreemd hoe ik met mensen die ik nauwelijks kende kon praten over de grootse rommel die in mijn hoofd zat. Iets wat ik met mensen die heel dicht bij mij staan nooit zou kunnen.

https://adfstichting.nl/ - Is de stichting in Nederland die zich inzet voor lotgenoten op vlak van angst, dwang en fobie.
https://www.zelfhulp.be/zelfhulpgroepen/vlaamse-vereniging-angst-en-dwang - VVAD is de Vlaamse stichting voor lotgenoten op vlak van angst en dwang.